Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Wat is sportmemorabilia?

door Harm Jan
14 Februari 2024

Recente krantenkoppen: “Bij toeval gevonden honkbalkaarten blijken miljoen dollar waard.”, “Shirt honkballegende Babe Ruth geveild voor recordbedrag van 5 miljoen.”, “Door Messi op gouden WK gedragen shirts voor 7 miljoen geveild.” De term sportmemorabilia duikt steeds vaker op in de media. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?

De definitie van sportmemorabilia: "Verzamelobjecten met historische of emotionele waarde die verbonden zijn met sport."

Als we het woordenboek erbij pakken, lezen we dat sportmemorabilia verwijst naar ‘verzamelobjecten met historische of emotionele waarde die verbonden zijn met sport’. De term is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daarom hebben we gekozen om ook de andere termen in het Engels te houden.

Sports memorabilia is een onderdeel binnen de sports collectibles markt. Een ander segment is de sports trading cards, dat wij voornamelijk kennen van de Panini voetbalplaatjes. En sinds 2021 kunnen we NFT sports collectibles als derde segment toevoegen, hoewel na de enorme hype het oorverdovend stil is geworden rondom deze digitale tokens.

De markt en de marktsegmenten waar sportmemorabilia onderdeel van uit maakt. (diagram: De Hand Van Maradona)

Sportmemorabilia kun je het ook onderverdelen in drie segmenten. Het grootste segment is sports merchandise. Denk hierbij aan de vele verzamelaars van originele voetbalshirts uit het verleden.

Het tweede segment is de gesigneerde memorabilia (signed/autographed sports memorabilia), waar De Hand Van Maradona in gespecialiseerd is. De items, variërend van shirts tot aan foto's, zijn door de sporter persoonlijk voorzien van een handtekening.

Het derde segment is game-used sports memorabilia, zoals shirts die gedragen zijn door de desbetreffende sporter.

Benieuwd wat de waarde bepaald van een gesigneerd shirt of een ander sportmemorabilia-item? Lees hier het artikel.

De waarde van een gesigneerd shirt bepalen
door De Hand Van Maradona
8 Maart 2024
Lees meer
Wat is sportmemorabilia?
door Harm Jan
14 Februari 2024
Lees meer
5 redenen om sportmemorabilia te gaan verzamelen
door Harm Jan
29 Mei 2020
Lees meer