Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

De waarde van een gesigneerd shirt bepalen

door De Hand Van Maradona
8 Maart 2024

In de wereld van sportmemorabilia hebben gesigneerde voetbalshirts een betoverende aantrekkingskracht en tastbare waarde. Maar wat bepaalt die waarde precies? Het antwoord is een complex samenspel van factoren, van de speler die het shirt heeft ondertekend tot de zeldzaamheid van de handtekening en de staat van het shirt zelf. In dit artikel verdiepen we ons in de mysteries achter de waarde van gesigneerde voetbalshirts, die niet alleen fans intrigeren maar ook verzamelaars wereldwijd boeien.

Bij De Hand Van Maradona definiëren we drie cruciale kernwaarden die de potentiële waarde van een gesigneerd item bepalen: exclusiviteit, authenticiteit en kwaliteit.

Exclusiviteit

Exclusiviteit, het eerste aspect, wordt gemeten aan de hand van zowel de vraag als het aanbod. Voorbeeld: een shirt ondertekend door Lionel Messi heeft meer interesse dan een shirt van een speler van PEC Zwolle. Zeldzaamheid speelt hier ook een rol; Diego Maradona heeft bijvoorbeeld minder vaak gesigneerd dan Pelé, wat invloed heeft op de prijs, vooral na Maradona's overlijden.

De exclusiviteit van een gesigneerd item wordt ook beïnvloed door het specifieke item dat is ondertekend. Bijvoorbeeld, een gesigneerd FC Barcelona-shirt van Lionel Messi geniet meer populariteit dan eenzelfde shirt van PSG. Bovendien maken sommige items deel uit van een beperkte oplage, wat hun exclusiviteit verder vergroot.

Authenticiteit

Het waarborgen van de authenticiteit van een gesigneerd item is cruciaal in de wereld van sportmemorabilia. Het betekent dat de handtekening op het item echt is en afkomstig is van de betreffende atleet.

Uiteindelijk zijn deze authenticaties altijd iemands persoonlijke mening.

Er zijn verschillende methoden om de authenticiteit te verifiëren. Een daarvan is handtekeningenvergelijking, waarbij experts de handtekening op het item vergelijken met bekende handtekeningen van de atleet. Dit vereist echter een aanzienlijke expertise en kan nooit 100% garantie bieden. Uiteindelijk zijn deze authenticaties altijd iemands persoonlijke mening.

Fotobewijs is een andere methode die vaak wordt gebruikt, waarbij de handtekening op het item wordt vergeleken met een foto van de atleet die het item signeert. De valkuil hier is dat het fotobewijs ook gebruikt wordt voor andere shirts om - onterecht - de echtheid aan te tonen. Wees daarom altijd zeer alert bij het vergelijken van de handtekening en het fotobewijs.

Ten slotte zijn er officiële echtheidscertificaten, uitgegeven door gereputeerde instanties zoals De Hand Van Maradona, Icons, Upperdeck, Fanatics Authentic, PSA/DNA In-the-Presence, Beckett Witness en JSA Witnessed Protection Program, die de authenticiteit van het item zelf hebben waargenomen door zelf aanwezig te zijn bij signeersessie. Deze certificaten worden beschouwd als de meest betrouwbare vorm van echtheidsbewijs en bieden kopers gemoedsrust bij de aankoop van gesigneerde memorabilia.

Kwaliteit

De kwaliteit van zowel de handtekening als het gesigneerde item zelf kan aanzienlijk bijdragen aan de uiteindelijke waarde ervan. Een handtekening die duidelijk, goed zichtbaar en mooi geplaatst is op het item zal over het algemeen meer gewaardeerd worden dan een vervaagde, slordig geplaatste handtekening.

De staat van het item zelf is ook van belang. Een gesigneerd shirt dat in uitstekende conditie verkeert, zonder vlekken, scheuren of slijtage, zal doorgaans meer waard zijn dan een exemplaar dat tekenen van veelvuldig gebruik vertoont. Verzamelaars geven vaak de voorkeur aan items die goed zijn onderhouden en weinig tekenen van slijtage vertonen, omdat deze een betere langetermijninvestering kunnen vertegenwoordigen. Daarom is het behoud van de kwaliteit van zowel de handtekening als het gesigneerde item zelf van groot belang voor de waardebepaling ervan.

Deze drie pijlers zijn essentieel voor het bepalen van de waarde van een gesigneerd item, waarbij de uiteindelijke prijs afhangt van vraag en aanbod op de markt.

De waarde van een gesigneerd shirt bepalen
door De Hand Van Maradona
8 Maart 2024
Lees meer
Wat is sportmemorabilia?
door Harm Jan
14 Februari 2024
Lees meer
5 redenen om sportmemorabilia te gaan verzamelen
door Harm Jan
29 Mei 2020
Lees meer