Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Messi vs. Maradona: de race naar recordbedragen in de veilingwereld

door Harm Jan
12 December 2023

Donderdag 14 december zal veilinghuis Sotheby’s maar liefst zes shirts van Lionel Messi afhameren, die hij heeft gedragen tijdens het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar. Zoals iedereen weet, won Argentinië onder aanvoering van Messi haar derde wereldtitel, 36 jaar na het legendarisch gewonnen WK 1986 met een goddelijke Maradona.

Gaat Messi de 'Hand van God' van Maradona overtreffen?
Bij gebeurtenissen als dit worden we vaak gebeld door diverse media, die ons vragen om ons perspectief te delen. Deze keer is de centrale vraag: zal deze veiling het record van Diego Maradona's 'Hand van God'-shirt verbreken, dat vorig jaar werd verkocht voor $9,3 miljoen?

Om daar een antwoord op te kunnen geven, is het goed om eerst een aantal zaken te duiden. De zes shirts worden als een collectie geveild: 'winner takes all'. Het betreft de shirts die Messi droeg tijdens de eerste helft van zes WK-wedstrijden. Uitgezonderd is het paarse uitshirt gedragen tegen Polen, dat geen deel uitmaakt van deze veiling.

De WK-shirts van Messi in Sotheby's, New York

Perspresentatie voor de veiling bij Sotheby's, New York. (foto: IMAGO / ZUMA Wire)

"Iconische momenten krijgen pas met de tijd gestalte."

Is het verstandig om de shirts als collectie te veilen in plaats van afzonderlijk? Ja, dat is het. De collectie representeert de wereldtitel waarmee Messi de boeken ingaat als de beste voetballer ooit. De kans op een tweede wereldtitel is minimaal, en er ontbreken iconische momenten van Messi tijdens het WK in Qatar, wat een shirt individueel meer waard zou maken. Iconische momenten krijgen pas met de tijd gestalte, maar een 'Hand van God'-moment of een doelpunt waar we ons hele leven over zullen blijven verbazen, lijkt afwezig.

Zal deze veiling de $9,3 miljoen van Diego Maradona's 'Hand van God'-shirt overtreffen? Ik denk van niet. De veiling belichaamt met zes shirts de prestatie waar veel fans al jaren naar verlangden: Messi die met Argentinië de wereldtitel verovert. Maar het is niet zo iconisch als Maradona's triomf in 1986.

Lionel Messi kust de wereldbeker na het winnen van het WK 2022 in Qatar. (foto: IMAGO / Ulrich Hufnagel)

Op maat ingelijst: Marco Reus gesigneerd Borussia Dortmund shirt
door Harm Jan
6 Juni 2024
Lees meer
De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer