Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Het Milanese supertrio

door Harm Jan
11 September 2015

In 1986 wordt Silvio Berlusconi eigenaar van AC Milan. De mediamagnaat heeft grootse plannen met de afgegleden topclub. Berlusconi wil Milan weer aanzien geven in Europa. Hij investeert fors en haalt drie Nederlandse topspelers naar de Italiaanse Serie A. De relatief onbekende trainer Arrigo Sacchi smeedt op het trainingscomplex Milanello een elftal dat on-Italiaans aanvallend voetbal speelt. Met Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard domineert AC Milan jarenlang het Europese clubtoneel.

Ruud Gullit
Ruud Gullit wordt met PSV twee keer kampioen van Nederland. In 1987 is hij toe aan een volgende stap in zijn loopbaan. AC Milan legt 7,7 miljoen euro op tafel voor de dynamische aanvaller. Na een aarzelende start grijpt AC Milan met de formidabele Gullit de macht in de Serie A. In een gedenkwaardige wedstrijd tegen regerend kampioen Napoli (met Diego Maradona) leidt Gullit de ‘Rossoneri’ naar een 2-3 zege. De weg naar de elfde landstitel ligt open. De Zwarte Tulp, zoals Gullit wordt genoemd, wordt uitgeroepen tot Europees - en Wereldvoetballer van het jaar.

Marco van Basten
Ook Marco van Basten is in 1987 toe aan een nieuwe uitdaging. Met Ajax heeft hij de Europa Cup II gewonnen en na 172 wedstrijden en 151 doelpunten in Amsterdamse dienst is de sportieve rek eruit. Bij AC Milan krijgt hij de kans om zich te bewijzen in de sterkste clubcompetitie ter wereld. Het eerste seizoen loopt uit op een mislukking. Door blessures komt Van Basten nauwelijks aan spelen toe en levert hij bijna geen bijdrage aan de Italiaanse landstitel. Na het succesvolle EK in Duitsland treed Van Basten definitief uit de schaduw van Gullit. Voor Italiaanse begrippen scoort hij uitzonderlijk veel. In 148 duels voor Milan is hij 90 keer trefzeker. In 1990 en 1992 wordt hij topscorer in de Serie A.

Frank Rijkaard
Bij Ajax zit de carrière van Frank Rijkaard in 1987 op een dood spoor. Hij botst met trainer Cruijff, die Rijkaard teveel een sterrenstatus opdringt. Na 206 wedstrijden houdt hij het voor gezien in Amsterdam. De middenvelder tekent bij Sporting Lissabon, waar hij door het verstrijken van de transferperiode niet mag spelen. De Portugezen verhuren hem daarom aan het Spaanse Real Zaragoza. In de zomer van 1988 verhuist Rijkaard naar AC Milan, waar hij herenigd wordt met zijn jeugdvriend Gullit en zijn voormalige ploeggenoot Van Basten.


Prijzenregen
Met het Nederlandse supertrio haalt AC Milan succes na succes. Het lijkt steeds meer op de de eerste echte bloeiperiode van de club. In de jaren vijftig zijn het de Zweden Nils Liedholm, Gunnar Gren en Gunnar Nordahl die AC Milan naar de top brengen. De drie gaan als ‘Gre-No-Li’ door het leven en leiden AC Milan naar vier landstitels in acht jaar. De drie Nederlanders doen dat dertig jaar later dunnetjes over, met spelers als Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Mauro Tassotti, Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni en Paolo Maldini aan hun zijde.

De Europese zegetocht begint in 1989. In de halve finale maakt AC Milan grote indruk tegen het Real Madrid van Leo Beenhakker. In Spanje wordt het 1-1, waarna Milan in de return keihard uithaalt. Gullit, Rijkaard en Van Basten scoren ieder één keer in de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd en het ene doelpunt is nog mooier dan het andere. In de finale verplettert Milan het Roemeense Steaua Boekarest met 4-0. Van Basten en Gullit scoren ieder tweemaal. Later dat jaar wint Milan ook de Wereldbeker. Marco van Basten wordt voor de tweede keer op rij gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Ook in 1990 is AC Milan heer en meester op de internationale velden. Door een goal van Rijkaard wordt Benfica in de Europa Cup I-finale verslagen en Milan wint opnieuw de Wereldbeker.

Marco van Basten in een uitverkocht San Siro
Foto: Marco van Basten scoort in de halve finale van de Europa Cup I 1988/89 tegen Real Madrid (5-0 winst) © BrunoPress

Ruud Gullit is de grote ster in de ploeg van Sacchi. In Milaan komt zijn vlammende persoonlijkheid heel goed tot zijn recht. Zowel in als buiten het veld is hij de onbetwiste leider en dat straalt hij ook uit. Van Basten en Rijkaard schikken zich moeiteloos in hun rol, ze hebben helemaal geen zin in een sterrenstatus. Minder graag dan Gullit staan ze in de schijnwerpers en de media beschouwen ze als een noodzakelijk kwaad.

Einde van een tijdperk
Nadat AC Milan in 1991 geen enkele prijs weet te winnen, wordt Fabio Capello aangesteld als opvolger van Arigo Sacchi. Onder zijn leiding wint Milan de Scudetto in 1992 en 1993. De Champions League-finale tegen Olympique Marseille gaat verloren (0-1). Het is de laatste officiële wedstrijd van Marco van Basten, die door een chronische enkelblessure zijn carrière noodgedwongen moet beëindigen. Ruud Gullit is dan al op een zijspoor beland in Milaan. Hij vertrekt naar Sampdoria en als hij in 1994 terugkomt, is de magie verdwenen. Frank Rijkaard keert in 1993 terug naar Ajax, waar hij nog twee landstitels en de Champions League op zijn naam schrijft.


Met dank aan Voetbalcanon.nl



Op maat ingelijst: Marco Reus gesigneerd Borussia Dortmund shirt
door Harm Jan
6 Juni 2024
Lees meer
De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer