Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Handleiding (deel 1): mechanisch of menselijk?

door Harm Jan
6 Oktober 2016

Vervalste handtekeningen zijn vaak mechanisch geproduceerd. Zo worden er foto's en posters als authentiek verkocht waarbij de handtekening doodleuk is mee geprint in een oplage van een paar duizend. Gelukkig kun je in één oogopslag zien of de handtekening in de print zit of later is toegevoegd.

 

Houd de foto in het licht en kijk of de handtekening anders oplicht dan de rest van de foto. Is dit niet het geval, dan zat de handtekening al in de foto toen deze werd afgedrukt.

 

Stempel

 

Maar ook als de handtekening later is toegevoegd, kan deze alsnog vervalst zijn. Zo kan een handtekening kan met een rubberen stempel gezet zijn. Hierbij zie je vaak dat de inkt onevenredig over de handtekening uitgespreid is. De randen van de lijnen zijn dikker dan het middendeel, en vaak is er een wazige uitloop aan de randen te zien.

 

 

Een gestempelde handtekening: let vooral op de uitloop bij de randen.

Print

 

Ook kan de handtekening er later op zijn geprint. Dit is vaak het geval bij handtekeningen die er te strak en netjes uit zien. De inkt is evenredig verdeeld, wat terug te zien is in de lussen, waarbij we de twee lijnen 'bruggen' en 'tunnels' noemen. Bij een print kun je niet vaststellen welke lijn de brug en welke de tunnel is.

 

Deze techniek zie je vaak terug bij team-gesigneerde shirts. De lijnen zijn vaak dun en de handtekeningen staan zeer netjes op het shirt verdeeld. Overigens adviseren wij al onze klanten om team-gesigneerde shirts te negeren, aangezien 99,9% (deels) vervalsingen zijn.

 

Geprinte handtekeningen: de handtekeningen zijn in opdracht van FC Groningen op het shirt geprint en uitgegeven, maar werden later door derden op online veilingsites verkocht als 'authentiek'.

 

Autopen

 

Handtekeningen kunnen ook worden gedupliceerd met een autopen, waarbij een mechanische robotarm met een pen in de hand een handtekening op een ‘natuurlijke’ manier nabootst. Het klinkt futuristisch, maar gelukkig is ook dit te spotten.

 

De handtekening van de autopen begint namelijk zoals deze eindigt: abrupt. Dit komt doordat de robotarm recht naar beneden gaat daar waar de handtekening begint, en weer recht omhoog trekt zodra de handtekening is afgerond. Dit kun je vaak zien aan twee stippen die je aan zowel het begin als het einde ziet.

 

Ook hebben de lijnen dezelfde dikte en worden deze in hetzelfde ritme getrokken. Dat zorgt voor een onnatuurlijke (letterlijk:) mechanische handtekening. Tip: bestudeer je eigen handtekening en zie het verschil in dikte en ritme.

 

Een autopen handtekening: alle lijnen hebben dezelfde dikte en zijn in hetzelfde ritme getrokken.

 

Handtekeningen identiek

 

Wat voor zowel 1) stempel, als voor 2) print en 3) autopen geldt: ze produceren identieke handtekeningen. Je doet er daarom verstandig aan om ook online de originele handtekening te bestuderen en te vergelijken. Soms kom je gesigneerde items tegen met een identieke handtekening. Dan weet je in ieder geval dat ze allebei niet echt zijn.

 

In deel 2 van deze handleiding zoomen we verder in op de authenticiteit van de handtekening.

 

Op maat ingelijst: Marco Reus gesigneerd Borussia Dortmund shirt
door Harm Jan
6 Juni 2024
Lees meer
De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer