Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Handleiding (deel 2): hoe bepaal ik de echtheid van handtekeningen?

door Harm Jan
20 Oktober 2016

In deel 1 van deze handleiding hebben we beschreven hoe je mechanisch vervalste handtekeningen kunt herkennen. In dit tweede deel geven we tips waar je op moet letten bij het vaststellen van de authenticiteit van een handtekening.

 

Tip 1: zoek naar betrouwbare en geverifieerde voorbeelden van de handtekening en vergelijk

 

Voordat je een handtekening vergelijkt, moet je zeker weten dat je deze vergelijkt met een betrouwbaar en geverifieerd voorbeeld. Een goede bron is de collectie van een in gesigneerde sportmemorabilia gespecialiseerd bedrijf, zoals wij. Soms delen sporters ook foto's van een door hen gesigneerd item via hun eigen officiële social media-account.

 

Hoe meer betrouwbare voorbeelden je vindt, hoe beter. Iedere handtekening is namelijk uniek, en met meer voorbeelden kun je beter de kenmerken van de handtekening vaststellen. Iedereen heeft een handtekening waarin bepaalde elementen altijd aanwezig zijn. Zodra je deze hebt ontdekt, kun je deze toetsen aan de handtekening die je onderzoekt.

 

Handige tip: draai de handtekeningen op de kop voordat je gaat vergelijken. Hiermee zet je de leesfunctie in de hersenen uit en analyseer je de handtekeningen meer op patronen.

 

 Vergelijken van handtekeningen

Probeer de handtekening te vergelijken met zoveel mogelijk geverifieerde en betrouwbare voorbeelden.

 

Tip 2: Certificate of Authenticity (COA) is geen bewijs van echtheid

 

Op internet en online veilinghuizen zie je het vaak in de titel al staan: incl. COA!. Maar een COA (Engelse afkorting voor echtheidscertificaat, red.) op zich is van geen enkele waarde. Iedereen kan een eigen certificaat printen en deze meesturen met het gesigneerde item.

 

Essentieel is de reputatie en professionaliteit van het bedrijf dat de COA uitgeeft. Doe hier dan ook altijd onderzoek naar. Kun je online weinig informatie vinden over het bedrijf? Dan is het hoogstwaarschijnlijk onbetrouwbaar.

 

Hoe moet een goede COA er uit zien? Onze vuistregel is: een COA moet alle vragen over de authenticiteit beantwoorden die een potentiële koper mogelijk heeft.

 

Een degelijk echtheidscertificaat geeft zoveel mogelijk inzicht in de herkomst en authenticiteit van de handtekening. Minstens zo belangrijk: controleer ook altijd de reputatie van de uitgever van het certificaat!

 

Tip 3: onderzoek hoe de aanbieder aan de handtekeningen komt

 

Mocht er informatie over de aanbieder beschikbaar zijn, kijk dan naar de werkwijze en de herkomst van de handtekeningen. Zo verkopen wij uitsluitend gesigneerde producten die tijdens besloten signeersessies zijn gesigneerd, wat volgens ons de enige manier is om de authenticiteit en kwaliteit voor 100% te kunnen garanderen.

 

Als een aanbieder sportmemorabilia opkoopt via andere handelaren op eBay of Marktplaats, of samenwerkt met vrijwilligers die bij de ingang van trainingsvelden staan, besef dan dat de kans op fraude hiermee significant toeneemt. Als je niets kunt vinden over hun werkwijze, dan heeft de aanbieder blijkbaar ook liever niet dat je weet hoe ze werken. Trek je conclusie.

 

Tip 4: wees niet naïef en gebruik gezond verstand

 

Soms zie je unieke items aangeboden worden voor een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn. En dat is dan ook zo. Een gesigneerde bokshandschoen van Muhammad Ali voor slechts €250,00 is gegarandeerd vervalst.

 

Verder werken de grote sporthelden bijna altijd exclusief samen met één sportmemorabilia-bedrijf. Zo signeren Michael Jordan en LeBron James exclusief voor UpperDeck en is alle gesigneerde sportmemorabilia van Lionel Messi in de Benelux uitsluitend via ons te krijgen. Gesigneerd aanbod van deze sterren via andere kanalen is dan ook vaak dubieus.

 

Geloof niemand op zijn woord, maar op de harde bewijzen. Iemand kan zeggen dat hij Cristiano Ronaldo ergens tegen het lijf liep, maar zijn woord is niet genoeg.

 

Handige tip: beschouw ieder gesigneerd product als vervalsing en ga vervolgens op zoek naar bewijs. Een vervalsing is eenvoudiger te bewijzen dan een authentieke handtekening.

 

De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer
Ontdek de wereld van shirt inlijsten: creëer jouw perfecte lijst in 9 stappen!
door Harm Jan
11 April 2024
Lees meer