Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

De sportheld van... Michel van Grunsven (1)

door Harm Jan
8 Januari 2019

Vertel, wie is jouw grote sportheld?
“Diego Maradona.”

Hoe is dat zo gekomen?
“Het begon in de zomer van 1986. Negen maanden eerder was Oranje in de WK-kwalificatie play-offs uitgeschakeld door nota bene België. Ik was er die bewuste avond bij in De Kuip. Stel je voor: je bent een jongetje van tien jaar oud, voetbal is het enige dat telt in je leven, en een doelpunt van de Belg Georges Grün in de 85ste minuut zorgt er voor dat we als Nederland niet naar het WK gaan. Dagenlang was ik volledig ontroostbaar. Het WK 1986 in Mexico was het eerste eindtoernooi dat ik volledig live integraal meemaakte, en ook waar ik Diego Maradona voor het eerst zag. Vanaf de eerste poulewedstrijd greep hij me en heeft nooit meer losgelaten.”

Welk moment staat symbool voor jouw liefde voor Maradona?
“De meest iconische momenten dat WK zijn natuurlijk de Hand van God en Maradona’s solo tegen Engeland, dat voor mij nog altijd ‘s werelds mooiste goal aller tijden is. Maar mijn persoonlijke moment is de assist die Maradona gaf in de finale tegen West-Duitsland. Argentinië gaf een 2-0 voorsprong uit handen, en ik herinner mijn vader nog zeggen: ‘Die Duitsers gaan ook nog op z’n Duits winnen.’ Maar het was een wedstrijd waar je wist dat er nog een bevlieging van Maradona zou komen. En die kwam. Hij ontving de bal van Valdano, draaide om zijn as op het drukbezette middenveld en gaf buitenkantje links een geniale steekpass op Burruchaga, die de 3-2 scoorde. De finale is alsnog dankzij hem beslist. Maradona had op mij een onuitwisbare indruk gemaakt.”

De geniale steekpass van Maradona op Burruchaga.

Hoe vertaalde de adoratie voor Maradona zich naar jouw eigen leven?
“Ik weet nog dat ik na dat WK op mijn slaapkamer slechts één poster op mijn kamer had hangen: eentje van een dribbelende Maradona met dat extreem korte broekje. Zijn successen bij Napoli volgde ik op de voet, hoewel dat in die tijd zonder internet en live-uitzendingen totaal niet te vergelijken is met de mediaconsumptie van nu. Ik weet ook nog dat vriendjes bij Merefeldia uit Nederweert mochten voetballen op Puma’s, het merk voetbalschoenen waar Maradona ook op speelde. Ik zat destijds in de jeugdopleiding van VVV-Venlo en we waren verplicht om Cruyff’s te dragen. Man, wat was ik jaloers op die vriendjes bij Merefeldia.”

Is het gevoel voor hem in de afgelopen decennia veranderd?
“Ik heb mijn best gedaan om Maradona uit me te verdrijven, geloof me. Maar eens een idool is altijd een idool. Iedereen die mij kent, weet ook dat Michel en Maradona bij elkaar horen. Ik heb daarom altijd het gevoel hem te moeten verdedigen. Zo ben ik misschien verblind door mijn adoratie, maar ik zie die handsbal nog steeds niet. Écht niet! Vorig jaar heb ik hem persoonlijk mogen ontmoeten in Mierlo. Nog nooit ben ik zo zenuwachtig geweest voor een ontmoeting. Omdat het een zakelijk gesprek was, wilde ik mijn persoonlijke bewondering voor mezelf houden. Maar nog voor ik zijn hand kon schudden, had mijn collega Norberth alles al verteld over mijn obsessie. Ze zeggen dat een persoonlijke ontmoeting met je grote held vaak tegenvalt, maar dat was hier zeer zeker niet het geval. Het was prachtig.”

"Nog nooit ben ik zo zenuwachtig geweest voor een ontmoeting."

“Ik snap dat andere mensen hem een rare snuiter vinden. Hij doet ook soms raar, en die beelden doen mij pijn. Maar ik geloof oprecht dat hij een goed hart heeft. Vergeet niet dat hij vanaf zijn zestiende geen leven meer heeft, dat iedereen iets van hem moet. Zelfs in de Brabantse gezelligheid van Mierlo liepen er non-stop 1 of 2 bodyguards bij hem. Dat doet iets met een mens. Het enige dat hij blindelings vertrouwd is een voetbal. Tijdens het schieten van een commercial in Mierlo kreeg hij een voetbal toegespeeld en je zag direct een andere Maradona.”

Op welke manier maakt Maradona deel uit van je huidige leven?
“Als je mijn zoontjes van 6 en 4 jaar vraagt naar hun favoriete voetbalclub, zeggen ze steevast: Ajax, Messi en Maradona. Voor hen zijn Messi en Maradona ook voetbalclubs. Messi zien ze op televisie zelf voetballen. Aan de hand van foto’s heb ik ze uitgelegd wie Diego is. Op mijn werkkamer hangt al jaren een persoonlijk gesigneerd shirt van Maradona, en die gaat ook nooit meer weg. In Mierlo heb ik een shirt kunnen laten signeren en vervolgens laten inlijsten. Deze hangt nu in de woonkamer. Nu ik er over nadenk.. Een gesigneerd shirt pontificaal in de woonkamer; mijn liefde voor Maradona gaat wel erg ver.”

Op maat ingelijst: Marco Reus gesigneerd Borussia Dortmund shirt
door Harm Jan
6 Juni 2024
Lees meer
De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer