Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

De opkomst en ondergang van Parma AC

door Harm Jan
2 Maart 2015
Het was ook de stad waar de plaatselijke voetbalclub in de jaren '90 opbloeide van provinciaal clubje tot Europese topclub. Na decennia lang in de lagere divisies te hebben vertoefd, maakte Parma AC in 1990 een historische promotie naar de Serie A. Voor moederbedrijf Parmalat het ideale moment om te bouwen aan een topclub.

'91 - '95: de eerste successen

Na de promotie naar de Serie A won de club al snel zijn eerste prijs ooit. In de finale van de 1992 Coppa Italia stuntte Parma sensationeel door over twee wedstrijden af te rekenen met Juventus. Een jaar later won het op Wembley zelfs de Europa Cup II door in de finale met 3-0 te winnen van Antwerp FC. Een paar maanden later werd daar de Europese Super Cup aan toegevoegd door AC Milan te verslaan.

De honger was echter nog lang niet gestild. Met publiekslievelingen als Faustino Asprilla, Gianfranco Zola en Dino Baggio bereikte Parma op 17 mei 1995 zijn absolute hoogtepunt door ten koste van Juventus de UEFA Cup te pakken.


'96 - '99: de laatste successen

Het succes zorgde echter voor een leegloop. Tomas Brolin, Faustino Asprilla en Gianfranco Zola gingen hun heil zoeken in de Premier League. Voor het bestuur van Parma het moment om fors te investeren in de selectie.

De club haalde voor 4 miljoen euro Hernán Crespo van River Plate en nam voor een klein bedrag een gokje met Enrico Chiesa, een aanvaller die maar niet wilde doorbreken bij Sampdoria. Inmiddels was de talentvolle doelman Gianluigi Buffon bij het eerste elftal gekomen, en werd de selectie verder versterkt met de jonge verdedigers Fabio Cannavaro en Lilian Thuram. Een jaar later betaalde de club 18 miljoen aan Sampdoria voor Juan Sebastián Verón.

Alle versterkingen bleken een schot in de roos. In 1999 won Parma zowel de Coppa Italia als de UEFA Cup. Een jaar eerder was het al op een historische tweede plaats geëindigd.


De ondergang

Wederom ontstond er een leegloop. In 2000 Crespo vertrok voor het wereldrecordbedrag van 55 miljoen euro naar Lazio. In de zomer van 2001 betaalde Juventus 90 miljoen euro voor het duo Buffon-Thuram. In 2002 vertrok Cannavaro voor 25 miljoen euro naar Internazionale.

In 2002, tien jaar na het winnen van hun eerste hoofdprijs in 1992, won Parma voor de derde keer de Coppa Italia. Dit was hun achtste hoofdprijs, maar ook de laatste.

In de nazomer van 2003 viel het doek voor moederbedrijf Parmalat. Het bedrijf bleek een financieel gat te hebben van veertien miljard(!) euro. Het staat nog altijd te boek als het grootste faillissement uit de Europese geschiedenis.

Zonder zijn suikeroom leefde de club op veel te grote voet en kwam al snel zelf in de financiële problemen. Het overleefde menig financiële crises, en haalde onder trainer Roberto Donadoni de afgelopen twee seizoenen zelfs prima resultaten. Maar het is nog maar de vraag of Parma dit seizoen nog wel kan afmaken.

De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer
Ontdek de wereld van shirt inlijsten: creëer jouw perfecte lijst in 9 stappen!
door Harm Jan
11 April 2024
Lees meer