Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Andrea Pirlo: de perfect game

door Luuk
20 Mei 2017

Maar zelden werd een wedstrijd zo gedomineerd door één speler als op 24 juni 2012. En alles in één moment: vanaf de aftrap tot aan het laatste fluitsignaal.

 

De perfecte wedstrijd

Het is Engeland-Italië, de kwartfinale van het EK 2012. De Italianen hebben de groepsfase overleefd zonder echt veel indruk te maken, maar na deze wedstrijd praat iedereen over één persoon: Andrea Pirlo, de man die op deze zondagavond de perfecte wedstrijd speelt.

 

Pirlo is ongrijpbaar. Altijd aanspeelbaar, eist alle ballen op en regisseert de volledige wedstrijd. Als de dirigent van een orkest bepaalt hij het tempo en creëert kansen voor zijn teamgenoten, die stuk voor stuk falen in de afwerking.

 

De Engelse bondscoach Roy Hodgson geeft vedette Wayne Rooney de opdracht om korter op de vedette van de tegenstander te staan, maar tevergeefs. Op deze avond staat er op Pirlo geen maat. Hij blijft aanspeelbaar, loopt meer dan iedere tegenstander, en verstuurt op deze avond 131(!) passes. In zijn eentje is hij meer aan de bal dan het volledige Engelse middenveld gezamenlijk. 

 

De spelmaker laat Italië de wedstrijd volledig domineren, creëert grote kansen, maar na 120 minuten is het nog steeds 0-0. Strafschoppen moeten voor een beslissing zorgen.

 

Panenka

Na vijf pingels is het 2-1 voor Engeland, als Pirlo aanlegt. De maestro neemt een korte aanloop en scoort via een subtiele panenka. Later zegt hij er over: "Toen ik met mijn aanloop begon, wist ik nog niet eens wat ik zou doen. Pas toen hij (doelman Hart, red.) een vroege beweging maakte, besloot ik voor het stiftje te gaan."

 

 

 

Masterclass

Italië zegeviert na strafschoppen. BBC-pundit Alan Hansen vatte de Engelse nederlaag na de wedstrijd treffend samen: "Steven Gerrard is verreweg de beste speler van dit Engeland, maar vanavond heeft hij alleen maar achter Pirlo aan gerend. Het was een absolute masterclass."

 

In de halve finale laat Italië EK-favoriet Duitsland volledig kansloos. De finale tegen titelverdediger Spanje loopt echter uit op een deceptie (0-4). Geen prijs voor de manschappen van bondscoach Cesare Prandelli, maar ze hebben wel de harten gestolen van vele voetballiefhebbers, niet in de laatste plaats dankzij Andrea Pirlo en zijn perfect game.

 

 

De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer
Ontdek de wereld van shirt inlijsten: creëer jouw perfecte lijst in 9 stappen!
door Harm Jan
11 April 2024
Lees meer