Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Aftellen naar de Ballon d'Or: Manuel Neuer verdient het

door Harm Jan
12 Januari 2015

Net als Neuer, kwam Buffon met Juventus in de Champions League dat jaar net te kort, en werd de Ballon d’Or alsnog uitgereikt aan zijn landgenoot Fabio Cannavaro.


Als doelman in het nadeel

Om als doelman de Ballon d’Or te winnen, moet hij zich dubbel bewijzen. Als hij achter een sterke defensie speelt, zoals Neuer en Buffon, moet hij minimaal de wereldtitel én de Champions League veroveren. Het feit dat de legendarische Lev Yashin in 1963 de eerste en enige doelman is geweest die de Ballon d’Or wint, zegt alles.


Veel steunbetuigingen

Dat Messi op het WK werd uitgeroepen tot beste speler, zagen veel mensen als een grote grap die mogelijk werd gemaakt door zijn sponsor Adidas.


Maar de winnaar van de Ballon d’Or wordt bepaald door bondscoaches, aanvoerders en journalisten, dus de voetbalwereld heeft zelf de macht in handen. Neuer kreeg daardoor al veel publieke steun. “Blinden bepalen de winnaar als Neuer de Ballon d’Or niet wint”, luidde het commentaar van oud-doelman Sepp Maier.


Maar ook Arjen Robben en Xabi Alonso lieten publiekelijk weten ploeggenoot Neuer te steunen. Zelfs Diego Maradona sprak zijn voorkeur openlijk uit: “Neuer verdient de Gouden Bal het meeste. Ronaldo en Messi hebben een jaar pauze.”


Sweeper-keeper

Dat Neuer een goede winnaar zou zijn en het verdient, staat buiten kijf. Met zijn manier van keepen ontstond een nieuwe rol in het voetbal: de sweeper-keeper. In de achtste finale op het WK speelde Neuer tegen Algerije als libero zijn beste wedstrijd van het toernooi, zonder een redding te hoeven verrichten.


In het verleden zijn meer keepers die deze rol hebben geprobeerd, maar zonder succes - denk aan René Higuita. Wat Neuer onderscheidt, is dat hij ook in de basis de ultieme is. Na zijn memorabele optreden tegen Algerije maakte hij in de kwartfinale tegen Frankrijk een cruciale redding op een inzet van Karim Benzema. En terwijl Duitsland in de halve finale Brazilië van het veld veegde, pakte Neuer nog een schot van Paulinho die het publiek al had geteld. Het toont zijn constante niveau op wereldklasse.


En bij Bayern ging hij dit seizoen door op de weg waar hij gebleven was. OPTA publiceerde over de eerste seizoenshelft de reddingpercentages van alle keepers in de grootste Europese competities. Daarbij Manuel Neuer stijf op nummer één: 89.19% van de schoten op doel stopt hij. En daarmee laat hij de concurrentie mijlenver achter zich.

Ons oordeel: Dit is de kans voor de voetbalwereld om te laten zien hoe progressief het is, maar voor Klein Duimpje uit Gelsenkirchen lijkt het marketinggeweld van zijn twee concurrenten te heftig. Jammer, want hij verdient het. 

Op maat ingelijst: Marco Reus gesigneerd Borussia Dortmund shirt
door Harm Jan
6 Juni 2024
Lees meer
De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer