Winkelwagen
0
Geen producten gevonden...

Aftellen naar de Ballon d'Or: geen nummer vijf voor Lionel Messi

door Harm Jan
12 Januari 2015

Een jaar geleden schreven we in aanloop naar de 2013 Ballon d’Or-verkiezing dat Messi in een mindere periode was terechtgekomen en zowaar menselijke trekjes begon te vertonen. In een jaar tijd is daar weinig in veranderd.


Geen hoofdprijs

Voor het eerst sinds het seizoen 2007-08 won Messi met Barcelona geen hoofdprijs. De landstitel werd op de laatste speeldag in het eigen Nou Camp verspeeld aan Atlético Madrid. In de Champions League vond het team voor het eerst sinds 2006-07 zijn Waterloo in de kwartfinale. Ook ditmaal was Atlético de reuzendoder. In de finale van de Copa del Rey werd verloren van aartsrivaal Real Madrid.


Waar hij andere jaren zijn ploeg op sleeptouw nam, kon Messi in deze belangrijke wedstrijden niet beslissend zijn. Hij wandelde over het veld, maakte af en toe een ongeïnspireerde indruk en moest het hebben van briljante momenten. Iedereen hoopte te weten waarom hij dat deed: hij spaarde zich voor het WK.


Wisselvallig WK

Toen Messi in de eerste WK-groepswedstrijd tegen Bosnië met een schitterend doelpunt Argentinië de drie punten schonk, kwam het geloof bij de mensen: we gaan Maradona’s prestatie uit 1986 herbeleven. In de resterende duels tegen Iran en Nigeria was Messi met drie doelpunten wederom beslissend.


Op papier schitterende cijfers, maar de voetbalanalytici concludeerden dat ze op het veld nog altijd niet de ongrijpbare Messi van een paar jaar geleden zagen. De kleine Argentijn leek fysiek op, en daar waar ieder andere voetballer dan anoniem het WK via de achterdeur zou verlaten, bracht hij zijn ploeg nog naar de finale. De laatste horde Duitsland bleek echter een te ver.


De oude Messi

Gaan we ooit nog weer de oude Messi zien? Tuurlijk. Soms vergeten we hoe getalenteerd hij is. Een matig jaar en toch bij de beste drie spelers ter wereld behoren zegt alles.


Zijn hoogtepunt dit jaar was het veroveren van de titel topscorer aller tijden in de Primera División, waar hij Telmo Zarra na bijna 60 jaar van de troon stootte. En passant kroonde hij zich ook nog tot topscorer aller tijden in de UEFA Champions League. En dat op 27-jarige leeftijd.


Ons oordeel:
Zijn cijfers zijn nog altijd absurd: 58 doelpunten en 21 assists in 67 wedstrijden in 2014. Tien jaar geleden zou je daar zonder twijfel de Ballon d’Or mee winnen, maar Messi heeft zelf de lat zó hoog gelegd, dat het voor hem voorlopig bij vier Gouden Ballen blijft.

De waarde van echtheid: Laat je handtekening controleren door onze experts
door Harm Jan
13 Mei 2024
Lees meer
Inlijsten van gesigneerde KISS drumsticks
door Harm Jan
8 Mei 2024
Lees meer
Ontdek de wereld van shirt inlijsten: creëer jouw perfecte lijst in 9 stappen!
door Harm Jan
11 April 2024
Lees meer